教育教学成果

Stray Birds 飞鸟集

作者 /段安宁

指导教师 / 刘纯旺 程直

Stray birds of summer come to my window to sing and flyaway.And yellow leaves of autumn, which no songs,flutter and fall

there with a sign.

夏天的飞鸟,飞到我的窗前唱歌,又飞去了。秋天的黄叶,它们没有什么可唱,只叹息一声。

The world loved man when he smile,The world became afraid of him when he laughed.

人微笑时世界爱他,人大笑时世界就变得怕他了。

What you are you do not see ,what you see is your shadow.

你看到的不是自己,你看到的是你的影子。

That I exist is a perpetual surprise which is life.

我存在,乃是所谓生命的一个永久的奇迹。

If you shed tears when you miss the sun, you also miss the stars .

如果你因失去了太阳而流泪,那么你也将失去群星了。

段安宁

汉语国际教育B2203班

我是来自人文与教育学院汉语国际教育B2203班的段安宁。我向大家介绍的是来自泰戈尔《飞鸟集》的节选。泰戈尔忠实于自己的思想,具有敏锐洞察自然、社会的能力和一支善于表达心曲的妙笔,这些形似只言片语的小诗就蕴涵了丰富的思想、深奥的哲理,表现出一种清新明快、优美隽永的风格。